Fransk visit på FVGH
Vi har besøg af vores venner i Frankrig

I lørdags ankom ni elever fra vores sydfranske partnerskole i Le Muy. De tilbragte hele weekenden i selskab med vores elever, som havde arrangeret en masse spændende aktiviteter. Mandag blev dagen brugt på almindelig undervisning, mens de var på lokaltur i Frederiksværk tirsdag eftermiddag. Emma, 2.y og Nikolaj, 1z havde på egen hånd arrangeret en spændende guidet tur der blandt andet indeholdt et besøg hos viceborgmesteren, Gjethuset, Krudtværket, Frederiksværk kirke og en masse naturoplevelser.





Tysk udveksling
Vores elever er i Rendsburg

Vores elever er lige nu i Tyskland for at besøge vores venskabsskole i Rendsburg.
Der er kommet lidt billeder fra eleverne, som skriver: "Den første dag startede ud med, at vi fulgte vores tyske værters skoledag. Derefter fik vi en historisk guidet tur af den smukke by Rensburg".




Gallafest 2025
Sikke en fest!

Fredag d. 25. april holdt skolen den traditionsrige gallafest. Aftenen startede med at afgangseleverne ankom i deres flotteste outfit, hvorefter de dansede les lanciers i hallen i sikker stil, mens pårørende kiggede på. Dernæst var der tapas og uddeling af priser i kantinen. Stemningen var i top!
Da bordene var ryddet, var det tid til at resten af skolens elever kunne komme ind. Der blev alvor gang i dansegulvet da sangeren Jimillian indtog scenen i kantinen. Hold da op, hvor kunne eleverne bare skråle med på alle hans hits.
Tak for en sjov og festlig aften!






Festlig filmfestival
12 film var med i konkurrencen

Torsdag d. 24. april blev der afholdt Filmfestival, hvor de spændte mediefagselever fremviste deres eksamensfilm for et dommerpanel og et publikum. De oplagte værter Jacqueline og Signe guidede publikum smukt igennem aftenens program.
Dommerpanelet bestod i år af tre filmglade lærere: Emil (EH), Jannick (JBM) og Sara (SLE) som valgte følgende:
- Bedste skuespiller: Alice i filmen "Jeg holder øje med dig"
- Bedste klipning: "Bagtanker"
- Bedste film: "Synder"
- Juryens specialpris "Gadens pris"
- Publikumsprisen "Bag Facaden"
I pausen fremviste Rie en film-kahoot, som Walther og Trine vandt.
Stort tillykke til alle vinderne og pøj-pøj til eksamen til jer alle.
Tak for en god aften i filmens tegn.
/RH & LG





Jeg gider fandme ikke på gymnasiet!
Marie som klummeskribent

Hun skriver bl.a.
Og til alle skoletrætte folkeskoleelever derude, som synes, at jeres far er verdens mest irriterende, når han insisterer på, at I skal på gymnasiet: Gør det nu bare. Han er slet ikke så dum alligevel!
Gallafest

Programmet er følgende:
Kl. 17.30:Alle afgangselever ankommer
Kl. 18.00 Afgangseleverne danser les lanciers i hallen. Forældre er velkommen til at se på. Gå rundt om skolen for at komme ind hallen - følg skiltene!
Kl. 18.30. Middag i kantinen samt underholdning.
Kl. 20.00: 1. og 2.årgang ankommer (dørene holdes åbne indtil 21.00 + individuelle aftaler)
Kl. 21.00: 1. og 2.årgang danser les lanciers i hallen.
Kl. 22.30: Kunstneren Jimilian går på scenen.
Kl. 23.30 (ca.): De fleste afgangselever afhentes i partybusser og køres til Hillerød.
Kl. 01.00: Gallafesten slutter.
Prisen er 90,- kr. + gebyr for selve festen.
Middagen for afgangseleverne kommer oveni.
Tak for besøget!
Alumnearrangement

At gymnasietiden for alvor nærmer sig sin afslutning for afgangseleverne, og mange spørgsmål om tiden efter eksamen, translokation, vogntur og studenterfester derfor melder sig, blev onsdag formiddag gjort helt aktuelt, da vi traditionen tro havde indbudt en række tidl. elever fra skolen, såkaldte alumner, til fællestime for alle 3g og 2hf-elever.
Panelet på scenen bestod denne gang af:
Calina Jensen, student 2023, læser jura på KU
Emilie Maja Jeppesen, student fra 2018, specialestuderende på journalistik på RUC
Frederikke Gyrming, student 2022, læser samfundsvidenskab og journalistik på RUC
Hadi Jelvan, student 2020, læser kemi og teknologi på DTU
Jacob Nielsen, student 2014, under uddannelse til ambulancebehandler
Magnus Dræby, student 2017, har netop færdiggjort kandidatgrad i historie og samfundsfag på KU
Tobias Tived, student 2023, læser idræt og sundhed på SDU
Vores gæster fortalte levende om deres sabbatår, oplevelser af mødet med videregående uddannelse, både de faglige udfordringer og de mange sociale tilbud, studiejobs, om at flytte hjemmefra og pludselig stå med en husleje fra alt mellem 3500 til 7500 pr måned - på en SU! – om hvordan men holder kontakten til de gamle gymnasievenner – men også om ensomhed i en ny by langt fra forældre og venner og et nyt studiemiljø, hvor nye studieteknikker skal udvikles for at nå det hele.
Skolen er meget taknemmelig for, at vores alumner tog sig tid til at kigge forbi deres gamle skole, og vi ønsker dem et fantastisk studieliv!

Postkort fra 2.g'erne på studietur
Læs de mange postkort her...

I denne uge er vores 5 2.g-klasser + 10 rejselærere draget afsted på studieture:
2a + EH & MP: Edinburgh
2b + ST & TJ: Nice
2x + KI & PV: Berlin
2y + CA & MB: Dublin
2z + HE & NHD: Bruxelles
Postkort fra 2z på førstedagen, hvor vi besøgte CINERA og NATO:



Postkort fra 2b på adventure-løb:

Postkort fra 2y i Irland: vi har været på Houth Head Peak, lavet feltundersøgelse, og fået lidt sol:



Postkort fra 2.x i Berlin:
I går var vi på Max Planck Institute hvor vi fik et indblik i hvordan de forsker med malaria og malariamyg. Søde Randi kom et smut forbi, og brugte tirsdagen sammen med os. Efter Max Planck Institute tog vi toget til Sachsenhausen arbejdslejr, hvor vi så hvilke forfærdelige forhold der har været. Til sidst tog vi passende ind og så mindesmærket for Europas myrdede jøder, og gjorde os nogle tanker imens. Vi sluttede dagen af med döner og sagde farvel til Randi, som skulle hjem til Danmark igen. Nu ser vi frem til nogle flere gode dage og håber I hygger jer hjemme på skolen. Kærlig hilsen 2.x, Peter og Kipper.






2b melder alt godt fra Nice. I dag nåede vi en gåtur til Monaco og fællesspisning på terrassen.



Postkort fra 2.x i Berlin:
Det meste af onsdagen blev brugt på German Museum of Technology, hvor vi legede med en masse spændende mekanik. Torsdag bød på et fyldt program med både guidet graffitimaling på Berlinmuren – hvor vi malede vores helt eget tag – samt flere forsøg på laboratorie med koffein.
Antigone anno 2025 for 3.gerne
Teater2000 på besøg

Mandag d. 7/4 havde vi, for fjerde år i træk, besøg af Teater2000, som gav os Antigone anno 2025.
Antigone (græsk: Ἀντιγόνη) er en tragedie skrevet før 441 f.Kr. af Sofokles. Den er kronologisk set det 3. ud af De Tre Thebiske stykker.
Den handler om striden mellem Kong Kreon og Antigone, et af Ødipus' børn. Efter Ødipus' død tager hans søn Eteokles magten over Theben og forviser sin bror Polyneikes. Denne vender tilbage med en hær for at styrte Eteokles, og brødrene tager livet af hinanden i kamp. Deres onkel, Kreon, bliver den nye konge og forbyder, at forræderen Polyneikes begraves (Grækerne troede på, at man ikke kunne fortsætte til Hades, med mindre man var blevet begravet). Her starter tragedien om Antigone, der går imod kongens lov for at følge en højere lov. Guderne siger nemlig, at de døde skal begraves. Tragedien ender, som ofte i de græske dramaer, med død og ulykke på alle sider.
Hele 3.g-årgangen var til stede og fik mulighed for at se, hvordan drama sagtens kan være dramatisk, selvom der kun var to skuespillere og en musiker på scenen. Blot ved enkle tricks, som at åbne en jakke-flip, når rollen var en kvindes og sætte en orden på jakken, når man skulle spille en konge, viste skuespillerne os, hvordan det antikke drama har fungeret – her skiftede man bare masker.
Tak for en fed forestilling – vi håber det kan gentage sig næste år.
/Rasmus, Rikke og Mette


Bioteknologi på tur
praktiske forsøg med enzymkinetik

FVGH’s bioteknologihold fra 3z har haft en super spændende dag på Københavns Universitet, hvor de deltog i praktiske forsøg med enzymkinetik. Eleverne testede også naturstoffers effekt på bakterievækst som alternativ behandling i en verden med stigende antibiotikaresistens. Det var en lærerig dag, der gav også eleverne indblik i forskellige videregående uddannelser som biokemi, biologi og medicinalkemi. /PV


Innovation på FVGH
INNOVATION PÅ FVGH
På FVGH arbejdes der med innovation i alle fag med udgangspunkt i innovationshjulet og KIE-modellen. Husk at indføre i undervisningsbeskrivelsen, hvis I har arbejdet innovativt (brug gerne de nedenfor nævnte begreber fra KIE-modellen og Innovationshjulet)
I læreplanen for SRP står, at hvis studieretningsprojektet omfatter innovation, skal eleverne kunne udvikle og vurdere innovative løsningsforslag. For at sikre disse kompetencer hos eleverne gennemføres der på FVGH et innovations-forløb i 2.g i forbindelse med studieturen. Forløbet er kort beskrevet her:
Studieturen som innovationsforløb:
Studietursfaget/studieretningsfaget og/eller A-niveau fag med skriftlighed:
Definition: Innovation er nytænkende og løsningsorienteret kreativitet, der skaber læring og faglig værdi og realiseres til gavn for andre og dig selv.
Studieturslærerne skemalægges med et modul inden turen, skemalægges med et modul til opsamling og planlægning af ferniseringscaféen sammen med dansklæreren – og både studieturslærere og dansklærere deltager i ferniseringscaféen (st-modul).
Det betyder, at rejsefagene kun betaler med 4 moduler til selve studieturen – men i alt med hver 5 moduler.
Forud for turen: Det kreative læringsrum
- Op til studieturen arbejder dansk-lærerne med klassen om nyhedsformidling og herunder fortællende journalistik. Efter turen skal eleverne skrive en artikel/et formidlingsprodukt i stilen fortællende journalistik, om det faglige udbytte af turen.
- Studieturslærerne arbejder i modulet forud for rejsen med innovationsparathed = Faglig viden om destinationen: Hvad skal vi lære – og hvorfor her?
- I samme modul er der: Idéudvikling fra elevside: Hvad er det du vil undersøge og finde løsning på, på din studietursdestination:
- Hvordan kan vi lære det, som vi skal på destinationen?
- Diskuter i fællesskab jeres forskellige idéer.
På turen: Det innovative rum
- Tænk over: Værdiskabelsen: Hvad får jeg og andre ud af den læring vi opnår på turen?
- Hvilken ny viden får jeg, som jeg ikke ville få derhjemme?
- Hvad overrasker mig på destinationen og i oplevelsen? Hvad havde jeg ikke tænkt over, at jeg kunne lære på turen?
- Dette formidles i den skriftlige artikel, som udarbejdes i dansk efter turen.
Efter turen: Det entreprenante rum
- Hvordan formidler jeg den læring jeg har opnået i det kreative og det innovative rum til en artikel og fernisering.
- Produktet skrives og afleveres som en skriftlig aflevering i dansk. Artiklerne vil indeholde billeder og kan også, med fordel, samles til en lille bog med klassens produkter.
- Produktet formidles også ved en ’ferniserings-café’, som skemalægges 2-3 uger efter hjemkomst, hvor elever, dansklærere og studieturslærere deltager. Her kan alle læse om hinandens studieture.
- Efter formidlingen: Hvad fik du undersøgt og hvilken løsning har du fundet?
- Hvad fik målgruppen ud af formidlingen (studieturslærerne samler op).
Forløbet er udviklet på baggrund af:
- Christensen, Maybrit og Funch-Jensen, Irmelin: Innovationshjulet Innovation i alle fag, Systime 2017
- Funch-Jensen, Irmelin og Kromann-Andersen, Ebbe: KIE-modellen – innovativ undervisning i gymnasierne. Erhvervsskolernes Forlag 2009
Det er uddybet yderligere i vejledningen for SRP, hvor der står følgende: Det er en mulighed, men ikke et krav, at studieretningsprojektet kan indeholde innovation. Der skal også i studieretningsprojekter, der omfatter innovation, foreligge et afsluttende, skriftligt produkt, som fagligt dokumenterer arbejdet.
Kravene til dette det skriftlige produkt er grundlæggende de samme som til studieretningsprojekter uden innovation. I et studieretningsprojekt med innovation vil udgangspunktet være, at eleven udvikler en løsning på et konkret/autentisk problem.
Det vil derfor være naturligt, at elevens problemformulering og den stillede opgaveformulering lægger op til, at eleven skal undersøge et problem og udarbejde og vurdere et innovativt løsningsforslag. Ved et innovativt løsningsforslag forstås, at forslaget har værdi for andre og tilfører den konkrete sammenhæng noget nyt. Forslaget behøver ikke at være nyt i absolut forstand, men skal bidrage med noget nyt i den konkrete sammenhæng. En eksisterende løsning fra en anden sammenhæng kan således tilføre et uløst problem noget nyt i den undersøgte sammenhæng.
Innovationskompetencer:
Kreativitetskompetence
Samarbejdskompetence
Handlekompetence
Formidlingskompetence
Aase Hansens Legat
Syv FVGH-elever modtog legatet

Onsdag d. 26. marts fik syv FVGH-elever overrakt Aase Hansens Legatet af borgmesteren ved en lille ceremoni i byrådssalen sammen med legatmodtagere fra kommuneskolernes afgangsklasser. Legatportionerne er på 1000 kr. og uddeles af Halsnæs Kommune til en elev i hver af vores afgangsklasse, der har vist særlige evner eller særlige fremskridt i faget dansk, og det er dansklærerne der har indstillet i en elev i deres klasse(r).
Vores legatmodtagere er:
3a: Natasha D.
3b: Ivan
3x: Olivia
3y: Alberte
3z: Teodora
2p: Nikita
2q: Lilli
STORT TILLYKKE TIL JER ALLE!

Åse Hansen
Aase Hansen (11. marts 1893 i Frederiksværk – 9. februar 1981 i Kregme Sogn) var en dansk forfatter, oversætter og litterær konsulent. Hun var student fra Frederiksborg Statsskole og blev cand. mag. (dansk, engelsk, tysk), men virkede kun i sine yngre år i perioder som gymnasielærer og lærer. Hun debuterede med romanen Ebba Berings Studentertid (1929). Denne roman har såvel som de fleste senere en kvinde som hovedperson og indeholder selvoplevede elementer. Aase Hansen opnåede en stor og trofast læserskare i samtiden. Hun blev i 1973 æresborger i Frederiksværk. (Wikipedia)

Vi cykler!
Starten er gået til årets Fælles-Tour

Alle klasser og flere lærere har tilmeldt sig årets Fælles-Tour.
Her på FVGH gentager vi successen fra sidste år, hvor vi var med i Fælles-Touren for første gang. I år har vi meldt alle klasser til + et lærerhold, så alle har mulighed for at deltage i det omfang de kan og vil.
- Det er et super godt initiativ at få flere ud på cyklerne! Både for vores fysiske sundhed, men også for vores psykiske sundhed.
Vi er med for at gøre opmærksom på, at cyklen er et fremragende alternativ til bil, tog, bus, når vi skal transportere os til og fra skole og fritidsinteresser, fortæller Katrine og Sara, som er tovholder på projektet.
Officiel omtale: "Fælles-Tour er en landsdækkende cykelkampagne, der bygger på fællesskab og bevægelse. Kampagnen henvender sig til alle landets ungdomsuddannelser. Vi cykler fra 24. marts til 6. april 2025. I løbet af de to uger dyster eleverne om at vinde fede præmier til sig selv og deres klasse ved at cykle så mange dage som muligt. Eleverne registrerer selv cykeldage og antal kørte kilometer her på hjemmesiden. Undervejs vil der være nationale aktiviteter og konkurrencer, men I kan også selv finde på konkurrencer og events undervejs. Det vigtigste er at deltage og cykle med så meget som muligt."
Som en ekstra gulerod, er der en toast på højkant hver dag og hver fredag er der toast til den klasse med flest kilometer per elev!
- Det er en fantastisk mulighed for både at fremme sundhed og fællesskab og få chancen for at vinde en el-cykel, fortæller Sara og Katrine.
Vi krydser fingre for at vi har kilometer nok i benene til at vinde nogle af de gode præmier.

Fremmed - en stenalder actionfilm
Alle 1.g'ere i Kosmorama

Mandag var alle 1.g'erne igen samlet efter en uge med skitur og friluftsaktiviteter. Alle mødtes i Kosmorama, hvor de så filmen "Fremmed - det første opgør" og et efterfølgende spændende oplæg med instruktøren Mads Hedegaard og arkæolog ved Nationalmuseet Lasse Sørensen.
Filmen er en helt ny dansk stenalder actionfilm, som foregår for 6000 år siden, i tiden hvor vi går fra jæger-samlertid til bondestenalder. Den fortæller også en almenmenneskelig historie om kærlighed, familiebånd, jalousi, og om at være fremmed og være bange for det, der er fremmed for en. Der tales to helt nyopfundne sprog i filmen, som er udviklet af en lingvistikker med speciale i de tidligste sprog, der kendes til. Så instruktøren kunne fortælle, at alle skuespillerne først skulle til sprogundervisning inden filmen kunne optages (i Ungarn). Der var mange barske scener på det store lærred, som påvirkede publikum følelsesmæssigt.
Efterfølgende vil der blive arbejdet med filmen i historie- og danskmoduler.
Her er elevernes reaktioner:
"Jeg synes det var en meget god film, selvom den var lidt voldsom. Det var meget fedt at komme i bio."
"Filmen var bedre end forventet, men den var meget voldsom, synes jeg. Savnede måske en lidt gladere slutning."
Nordisk films omtale af filmen:
Filmen 'Fremmed - Det første opgør' foregår for 6.000 år siden, midt i stenalderens Danmark, hvor to verdener på kollisionskurs.
Som de første bønder nogensinde ankommer den 19-årige kvinde Aathi med sin familie til det sydlige Skandinavien, i dag kaldet Danmark. Efter et skæbnesvangert møde med en lokal jægerstamme, bliver hele familien, undtagen Aathi og hendes lillebror Tharan, slået ihjel.
Alene i den gigantiske og farlige urskov, har de to søskende ikke andet valg end at søge tilflugt hos den jægerstamme, der slog familien ihjel. Her bliver de tvunget til at indordne sig jægernes livssyn, tro og traditioner. Gradvist bliver kravene til hvad Aathi må underlægge sig mere og mere nådesløse, og Aathi må beslutte sig for om hun vil tage hævn.
'Fremmed' foregår 100% på et til filmen skabt sprog. Filmen er instrueret af Mads Hedegaard og har Danica Curcic og Angela Bundalovic i de centrale roller.
Filmen vises med danske undertekster.
Naturgeografi på tur
Carlsberg før og nu

2a & 2z har i forbindelse med forløb om bæredygtige byer i naturgeografi B besøgt Carlsbergbyen i København.
Her har de både set og undersøgt hvordan Carlsbergs historiske bryggerigrund er blevet omdannet til et eftertragtet bæredygtigt bymiljø, hvor målet har været en masterplan, der har tilgodeset både, social, økonomisk og miljømæssig bæredygtighed.
Desuden har klasserne besøgt Campus Carlsberg, som er en professionshøjskole for både at se et eksempel på bæredygtig byggeri og høre lidt om uddannelsesstedet, som blev introduceret af en konsulent fra skolen.
/NHD

