Frederiksværk Gymnasium og HF

Skikursus i Beitostølen i 1g, 2017

Som en del af undervisningen i idræt, gik turen igen i år til Norges fjelde på langrendsski for 1g-eleverne.

Efter en forberedelsesperiode med grundtræning i idrætsundervisningen, hyttedannelser på tværs af klasserne, madforberedelserne med indkøb og generel information om beklædning mv. før afrejsen, gik den 12-timers tur i bus nordpå til over minus 20 grader i Beitostølen! Dagene derefter steg temperaturen, blæsten lagde sig, og det gav ganske behagelige grader.

Hårdt arbejde

Solen stod højt på himlen og sneen glitrede og knirkede, da det sidste skikursushold drog mod Stadion i Beitostølen. På vejen fik eleverne mulighed for - nogle for første gang - at tage langrendsskiene på. Da den første mindre bakke viste sig, hørtes der hyl og grin fra eleverne, idet nogle blev udfordret af den stigende fart i skiene. De første fald på ski vakte glæde og latter i forsamlingen.

Efter en god og hyggelig opvarmning på Stadion, inddeltes holdet i forskellige grupper, hvor der blev øvet skitilvænning og basale teknikker i langrend. Det er vigtigt at alle har godt styr på de grundlæggende færdigheder som ”diagonalgang” og ”sildeben”, for at kunne komme op ad stigninger, samt bremseteknik ved ”plovning” ned igen.

Slapper med udsigt

"Jeg synes at det var rigtig godt, at vi blev niveaudelt, så alle kunne være med. Jeg synes også det var fedt med de forskellige længder af ture, så man kunne udfordre sig selv."

De efterfølgende dage blev undervisningen differentieret efter niveau og mod, og længden på turene øgedes gradvist: Om aftenen blev der hygget i de enkelte hytter med vekslende lure på sofaen, kortspil og madlavning med musik til. En aften var der fælles leg på Stadion med kælkning på presenninger. Derudover var der fælles information i lærerhytten om de længere ture i fjeldet, som eleverne havde mulighed for at vælge imellem dagen efter: 21 km, 13 km eller 5 km.

Holdopstilling i sne

Det blev en tur, hvor stort set alle elever var ude hver dag og prøve kræfter med sneen.

"Jeg tror eleverne får meget ud af sådan en friluftstur”. Dels er der naturen med al den herlige sne og smukke udsigter, som for mange er helt ny oplevelse. Dels er der fællesskabet, roen og nærværet, som jeg har indtryk af, breder sig på turene. Der er ikke den samme plads til eller behov for at tjekke mobilen hele tiden, og musik på løjperne er bandlyst, så det er samtalerne og latteren, der fylder på turene. Eleverne får altså både en masse fagligt, men så sandelig også en masse personligt ud af det"

1b på barmarkstræning ved Arresødal

Som afslutning på langrendsforløbet var 1b i skoven ved Arresødal for at øve sig i "barmarkstræning", som nordmændene og svenskerne kalder træningen i perioden uden sne. Her bruger de f.eks. alpinbakkerne til at træne skigang med skistave op ad bakkerne - og så løber de ned igen. På billedet er 1b vandret op på den lille bakke i parken ved Arresødal - som opvarmning -før de skule bestige "bjerget" i skoven på den anden side af kanalen, hvor Frederikke starter sin sejlads om sommeren.

Se flere billeder i Galleriet.

Elevernes egne ord

"Jeg har valgt at være med i elevrådet, fordi jeg synes det er spændende. Jeg vil gerne vil have medindflydelse på, hvordan tingene på FVGH er, da det er en stor del af min dagligdag."

Om sit arbejde i elevrådet

"Jeg mener at elevrådet er med til at trække skolen i den rigtige retning"

Om sit arbejde i elevrådet

" FVGH giver dig en masse rum til at være dig selv, til udvikling og en ny start "

"Her er sammenholdet i top - og der er plads til alle"

"Elevrådet giver en medindflydelse, hvilket er uvurderligt for elevernes sammenhold"

Om sit arbejde i elevrådet

"Her er lærerne altid glade og klar til at snakke"

"På Frederiksværk Gymnasium og HF har vi et godt socialt fællesskab og samvær, hvor alle kan komme og sige hvad de tænker og føler"

"Den gode balance mellem faglighed og kultur er med til at skabe og vedligeholde Frederiksværk Gymnasium og HF. "

"Med gymnasiet har du så mange muligheder bagefter"

Om valget af FVGH

"Det bedste er helt klart sammenholdet og vennerne, og stemningen også - og der er god undervisning og gode mennesker på FVGH."