Frederiksværk Gymnasium og HF

Skikursus i Beitostølen i 1g, 2017

Som en del af undervisningen i idræt, gik turen igen i år til Norges fjelde på langrendsski for 1g-eleverne.

Efter en forberedelsesperiode med grundtræning i idrætsundervisningen, hyttedannelser på tværs af klasserne, madforberedelserne med indkøb og generel information om beklædning mv. før afrejsen, gik den 12-timers tur i bus nordpå til over minus 20 grader i Beitostølen! Dagene derefter steg temperaturen, blæsten lagde sig, og det gav ganske behagelige grader.

Hårdt arbejde

Solen stod højt på himlen og sneen glitrede og knirkede, da det sidste skikursushold drog mod Stadion i Beitostølen. På vejen fik eleverne mulighed for - nogle for første gang - at tage langrendsskiene på. Da den første mindre bakke viste sig, hørtes der hyl og grin fra eleverne, idet nogle blev udfordret af den stigende fart i skiene. De første fald på ski vakte glæde og latter i forsamlingen.

Efter en god og hyggelig opvarmning på Stadion, inddeltes holdet i forskellige grupper, hvor der blev øvet skitilvænning og basale teknikker i langrend. Det er vigtigt at alle har godt styr på de grundlæggende færdigheder som ”diagonalgang” og ”sildeben”, for at kunne komme op ad stigninger, samt bremseteknik ved ”plovning” ned igen.

Slapper med udsigt

"Jeg synes at det var rigtig godt, at vi blev niveaudelt, så alle kunne være med. Jeg synes også det var fedt med de forskellige længder af ture, så man kunne udfordre sig selv."

De efterfølgende dage blev undervisningen differentieret efter niveau og mod, og længden på turene øgedes gradvist: Om aftenen blev der hygget i de enkelte hytter med vekslende lure på sofaen, kortspil og madlavning med musik til. En aften var der fælles leg på Stadion med kælkning på presenninger. Derudover var der fælles information i lærerhytten om de længere ture i fjeldet, som eleverne havde mulighed for at vælge imellem dagen efter: 21 km, 13 km eller 5 km.

Holdopstilling i sne

Det blev en tur, hvor stort set alle elever var ude hver dag og prøve kræfter med sneen.

"Jeg tror eleverne får meget ud af sådan en friluftstur”. Dels er der naturen med al den herlige sne og smukke udsigter, som for mange er helt ny oplevelse. Dels er der fællesskabet, roen og nærværet, som jeg har indtryk af, breder sig på turene. Der er ikke den samme plads til eller behov for at tjekke mobilen hele tiden, og musik på løjperne er bandlyst, så det er samtalerne og latteren, der fylder på turene. Eleverne får altså både en masse fagligt, men så sandelig også en masse personligt ud af det"

1b på barmarkstræning ved Arresødal

Som afslutning på langrendsforløbet var 1b i skoven ved Arresødal for at øve sig i "barmarkstræning", som nordmændene og svenskerne kalder træningen i perioden uden sne. Her bruger de f.eks. alpinbakkerne til at træne skigang med skistave op ad bakkerne - og så løber de ned igen. På billedet er 1b vandret op på den lille bakke i parken ved Arresødal - som opvarmning -før de skule bestige "bjerget" i skoven på den anden side af kanalen, hvor Frederikke starter sin sejlads om sommeren.

Se flere billeder i Galleriet.

Elevernes egne ord

"Det har et godt ry, og så var det det, der lå tættest. Og med gymnasiet har du så mange muligheder bagefter."

Om valget af FVGH

"Det bedste er helt klart sammenholdet og vennerne, og stemningen også - og der er god undervisning og gode mennesker på FVGH."

"Jeg valgte det, jeg godt ville og det, der vil gavne min fremtid."

Om valget af FVGH

"Klassen kom hurtigt ind på hinanden. Vi er gode til at snakke på tværs af klasser."

Om skolestarten

"Jeg har fået mange nye venner."

"Jeg er rigtig glad for det valg, jeg har truffet."

"Før glædede jeg mig bare til at komme ned i varmen. Nu er jeg blevet nysgerrig."

Under AT-arbejde før studierejse til Korsika

"Et af de bedste tidspunkter på året er, når vi laver musical! Der er en fantastisk stemning, man får lov til at lave det, man synes er fedt, og man lærer en masse nye skønne mennesker at kende. "

"Gymnasiet har givet mig en rig mulighed for at udvikle mine faglige evner, og hjulpet mig med at finde min identitet. "

"I 3 år var jeg omgivet af nogle fantastisk dygtige mennesker, der brænder for det, de laver, og som vil deres elever det allerbedste! I "

Vibeke blev student i 2010