Frederiksværk Gymnasium og HF

FVGH øger fokus på skriftlighed i uddannelsen

For alle gymnasieelever har det at læse og skrive været kompetencer, de har brugt i mange år, før de kommer i gymnasiet. Alligevel er det ofte forbundet med store udfordringer at forstå og mestre gymnasiets krav om en mere faglig og akademisk skriftlighed. Man kan næsten tale om et helt nyt skriftsprog, der skal læres.

Peter Hobel flankeret af uddannelsesleder Mette Karmann og vicerektor Anne Hemmingsen

På FVGH har vi arbejdet målrettet med skriftlighed i mange år, men vi vil gerne blive endnu dygtigere til at råde, vejlede og undervise vores elever, så de får lettere ved at møde de skriftlige krav.


I skoleåret 2017-2018 sætter FVGH med støtte fra Kompetencefonden et skriftlighedsprojekt i søen, hvor gymnasiets lærere, i samarbejde med forsker Peter Hobel fra Syddansk Universitet, skal arbejde med i højere grad at integrere skriftligheden i det daglige arbejde, således at det skriftlige arbejde flyttes fra ensomheden ved arbejdsbordet derhjemme til undervisningen i klasseværelset, hvor der en lærer til stede, der kan råde og vejlede. Der bliver også tale om mere åbenhed i skriftligheden, hvor eleverne kan lære af hinandens skriftlige arbejder ved at være i dialog med hinanden både om det, de selv har skrevet, og det, de andre har skrevet. Skrivning bliver på den måde et mere aktivt middel til at tilegne sig viden både for den enkelte elev og i hele klassens fælles, faglige arbejde.


Peter Hobel er lektor, ph.d. og forsker netop i skrive- og fagdidaktik. Han har deltaget i adskillige forskningsprojekter, også med andre gymnasier, om udvikling af skriftlighed og den enkelte skrivers færdigheder.


På FVGH glæder vi os til at komme i gang med det spændende projekt efter sommerferien.
 

Elevernes egne ord

"Det har et godt ry, og så var det det, der lå tættest. Og med gymnasiet har du så mange muligheder bagefter."

Om valget af FVGH

"Det bedste er helt klart sammenholdet og vennerne, og stemningen også - og der er god undervisning og gode mennesker på FVGH."

"Jeg valgte det, jeg godt ville og det, der vil gavne min fremtid."

Om valget af FVGH

"Klassen kom hurtigt ind på hinanden. Vi er gode til at snakke på tværs af klasser."

Om skolestarten

"Jeg har fået mange nye venner."

"Jeg er rigtig glad for det valg, jeg har truffet."

"Før glædede jeg mig bare til at komme ned i varmen. Nu er jeg blevet nysgerrig."

Under AT-arbejde før studierejse til Korsika

"Et af de bedste tidspunkter på året er, når vi laver musical! Der er en fantastisk stemning, man får lov til at lave det, man synes er fedt, og man lærer en masse nye skønne mennesker at kende. "

"Gymnasiet har givet mig en rig mulighed for at udvikle mine faglige evner, og hjulpet mig med at finde min identitet. "

"I 3 år var jeg omgivet af nogle fantastisk dygtige mennesker, der brænder for det, de laver, og som vil deres elever det allerbedste! I "

Vibeke blev student i 2010