Frederiksværk Gymnasium og HF

Psykologi

Psykologi er et fag på C og B niveau

Psykologi er et fag, der beskæftiger sig med, hvordan mennesker sanser, tænker, føler, handler og udvikler sig under givne livsomstændigheder. Formålet er at opnå evne til at analysere og tænke over psykologiske mekanismer i vores dagligdag. Derfor er psykologi et fag du kan bruge i dagligdagen til at forstå egen og andres adfærd.

Faget psykologi indgår i faglige samspil med naturvidenskabelige, samfundsvidenskabelige og humanistiske fag og bidrager således til en helhedsforståelse. Dette betyder, at du vil kunne bruge din psykologiske viden bredt.

"Det er spændende at have psykologi, det er muligt at opnå forståelse for mennesker på et helt nyt plan; det er en fantastisk mulighed for at få både indblik i både dig selv og andre! :) "

Faget har 4 hovedområder:

Socialpsykologi

Udviklingspsykologi

Kognitiv psykologi 

Personlighedspsykologi

Socialpsykologi

Hvordan påvirkes din adfærd, tanker og følelser af andre?

Udviklingspsykologi

Påvirker den tidlige barndom livet som voksen? Hvad er en god barndom? Er der forskel på piger og drenge?

"En af de hovedsaglige grunde til mit valg af psykologi er, at jeg føler en konstant udvikling af min viden. Jeg ved, hvornår jeg lærer noget nyt, idet min forståelse for de forskellige teorier bliver større, mens jeg samtidig opnår større forståelse for menneskets gøren og færden. Ved faget psykologi udvikler man sig ligeså meget personligt, som man udvikler sin viden. "

Kognitiv psykologi

Er din opfattelse af virkeligheden altid korrekt? Hvorfor har mennesker forskellige opfattelser af den samme situation? Hvad husker vi, og hvorfor glemmer vi? Tænker børn anderledes end voksne?

Personlighedspsykologi

Hvem er du? Og hvorfor? Hvordan påvirkes man af krisesituationer? Hvorfor er Facebook blevet et ’must’?

"Psykologi har givet mig mulighed for at sætte teorier på min hverdag, der øger forståelsen for både mig selv og andre mennesker samt deres livssituation. "

"Psykologi er et meget mere dybdegående fag end de "almindelige" fag. Man lærer en masse teorier, som kan bruges til at forstå andre mennesker og lige præcis deres situation/hverdag. Der er mange teorier at holde styr på, og det er til tider svært; men ikke to timer er ens, og hver gang lærer man noget nyt, man netop kan bruge i sit liv/dagligdag osv.
Og fredag er der kage:) "

Indholdsmæssigt rummer begge niveauer de samme temaer. B-niveauet giver dig mulighed for større fordybelse og perspektivering og giver desuden mulighed for flere valgfri temaer.

I undervisningen belyses de forskellige teorier vha. artikler/cases, dokumentarklip og øvelser. Desuden indgår feltarbejde på B-niveau.

Faget afsluttes med en mundtlig eksamen. På B-niveau tager den mundtlige eksamen udgangspunkt i en synopsis.

Læs mere om faglige mål og indhold på Undervisningsministeriets hjemmeside.

Elevernes egne ord

"Jeg har valgt at være med i elevrådet, fordi jeg synes det er spændende. Jeg vil gerne vil have medindflydelse på, hvordan tingene på FVGH er, da det er en stor del af min dagligdag."

Om sit arbejde i elevrådet

"Jeg mener at elevrådet er med til at trække skolen i den rigtige retning"

Om sit arbejde i elevrådet

" FVGH giver dig en masse rum til at være dig selv, til udvikling og en ny start "

"Her er sammenholdet i top - og der er plads til alle"

"Elevrådet giver en medindflydelse, hvilket er uvurderligt for elevernes sammenhold"

Om sit arbejde i elevrådet

"Her er lærerne altid glade og klar til at snakke"

"På Frederiksværk Gymnasium og HF har vi et godt socialt fællesskab og samvær, hvor alle kan komme og sige hvad de tænker og føler"

"Den gode balance mellem faglighed og kultur er med til at skabe og vedligeholde Frederiksværk Gymnasium og HF. "

"Med gymnasiet har du så mange muligheder bagefter"

Om valget af FVGH

"Det bedste er helt klart sammenholdet og vennerne, og stemningen også - og der er god undervisning og gode mennesker på FVGH."