Frederiksværk Gymnasium og HF

Biologi-R Ekskursion til KU - Center for Geogenetik / ”DNA & LIV”

En dag i februar, tidligt om morgenen, drog veloplagte BIR A-niveau biologer afsted til Botanisk Have og det nye Center for Geogenetik.

Målet var at deltage i og afprøve nyudviklede, genteknologiske undersøgelsesmetoder til at ”afsløre (sjældne) dyrearter i et snapseglas vand”. Snapseglasset med vand var i form af en vandprøve fra den lokale Tranemosen ved Arresødal.

Herved er det nu muligt at koble traditionel, ”gammeldaws gummistøvlebiologi ” / økologi undervisning med molekylærgenetik på højt plan J

Eleverne fik via Andreas Heldager, en ung forsker, grundig indføring i, hvorfor det er vigtigt med biodiversitet eller mangfoldighed i naturen. Herefter skulle vi afprøve ”Real-Time-PCR”, en ny og hurtig metode til opformering af evt. tilstedeværende DNA fra dyr i vandprøven. Laboratoriefaciliteterne var ideelle og samtidigt topprofessionelle, og det var tydeligt at eleverne blev imponerede.

Eleverne fra A-holdet fik genopfrisket fine pipetteringskompetencer, og deres fokuserede og engagerede arbejde gav pålidelige og brugbare resultater.

De afprøvede også gammeldags, nørdede klassifikationsmetoder med at ”nøgle” fisk i formalin. Det var en stor udfordring og gav suveræne muligheder for at sammenligne de to vidt forskellige metoder til artsbestemmelse. Her var A-holdet også i topform og viste stor ”klasse”!

Alt i alt en meget vellykket og spændende dag J

Tak til BIR! BB

Elevernes egne ord

"Jeg har valgt at være med i elevrådet, fordi jeg synes det er spændende. Jeg vil gerne vil have medindflydelse på, hvordan tingene på FVGH er, da det er en stor del af min dagligdag."

Om sit arbejde i elevrådet

"Jeg mener at elevrådet er med til at trække skolen i den rigtige retning"

Om sit arbejde i elevrådet

" FVGH giver dig en masse rum til at være dig selv, til udvikling og en ny start "

"Her er sammenholdet i top - og der er plads til alle"

"Elevrådet giver en medindflydelse, hvilket er uvurderligt for elevernes sammenhold"

Om sit arbejde i elevrådet

"Her er lærerne altid glade og klar til at snakke"

"På Frederiksværk Gymnasium og HF har vi et godt socialt fællesskab og samvær, hvor alle kan komme og sige hvad de tænker og føler"

"Den gode balance mellem faglighed og kultur er med til at skabe og vedligeholde Frederiksværk Gymnasium og HF. "

"Med gymnasiet har du så mange muligheder bagefter"

Om valget af FVGH

"Det bedste er helt klart sammenholdet og vennerne, og stemningen også - og der er god undervisning og gode mennesker på FVGH."