Frederiksværk Gymnasium og HF

Biologi-R Ekskursion til KU - Center for Geogenetik / ”DNA & LIV”

En dag i februar, tidligt om morgenen, drog veloplagte BIR A-niveau biologer afsted til Botanisk Have og det nye Center for Geogenetik.

Målet var at deltage i og afprøve nyudviklede, genteknologiske undersøgelsesmetoder til at ”afsløre (sjældne) dyrearter i et snapseglas vand”. Snapseglasset med vand var i form af en vandprøve fra den lokale Tranemosen ved Arresødal.

Herved er det nu muligt at koble traditionel, ”gammeldaws gummistøvlebiologi ” / økologi undervisning med molekylærgenetik på højt plan J

Eleverne fik via Andreas Heldager, en ung forsker, grundig indføring i, hvorfor det er vigtigt med biodiversitet eller mangfoldighed i naturen. Herefter skulle vi afprøve ”Real-Time-PCR”, en ny og hurtig metode til opformering af evt. tilstedeværende DNA fra dyr i vandprøven. Laboratoriefaciliteterne var ideelle og samtidigt topprofessionelle, og det var tydeligt at eleverne blev imponerede.

Eleverne fra A-holdet fik genopfrisket fine pipetteringskompetencer, og deres fokuserede og engagerede arbejde gav pålidelige og brugbare resultater.

De afprøvede også gammeldags, nørdede klassifikationsmetoder med at ”nøgle” fisk i formalin. Det var en stor udfordring og gav suveræne muligheder for at sammenligne de to vidt forskellige metoder til artsbestemmelse. Her var A-holdet også i topform og viste stor ”klasse”!

Alt i alt en meget vellykket og spændende dag J

Tak til BIR! BB

Elevernes egne ord

"Det har et godt ry, og så var det det, der lå tættest. Og med gymnasiet har du så mange muligheder bagefter."

Om valget af FVGH

"Det bedste er helt klart sammenholdet og vennerne, og stemningen også - og der er god undervisning og gode mennesker på FVGH."

"Jeg valgte det, jeg godt ville og det, der vil gavne min fremtid."

Om valget af FVGH

"Klassen kom hurtigt ind på hinanden. Vi er gode til at snakke på tværs af klasser."

Om skolestarten

"Jeg har fået mange nye venner."

"Jeg er rigtig glad for det valg, jeg har truffet."

"Før glædede jeg mig bare til at komme ned i varmen. Nu er jeg blevet nysgerrig."

Under AT-arbejde før studierejse til Korsika

"Et af de bedste tidspunkter på året er, når vi laver musical! Der er en fantastisk stemning, man får lov til at lave det, man synes er fedt, og man lærer en masse nye skønne mennesker at kende. "

"Gymnasiet har givet mig en rig mulighed for at udvikle mine faglige evner, og hjulpet mig med at finde min identitet. "

"I 3 år var jeg omgivet af nogle fantastisk dygtige mennesker, der brænder for det, de laver, og som vil deres elever det allerbedste! I "

Vibeke blev student i 2010